
Światowy Dzień Zdrowia
7 kwietnia corocznie obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia, który ma na celu zwrócenie uwagi na kluczowe kwestie zdrowotne wpływające na społeczeństwo. W naszej szkole w ciągu całego tygodnia odbyły się różne inicjatywy, które nie tylko kładły nacisk na edukację, ale również na praktyczne doświadczenia i zaangażowanie uczniów.
9 kwietnia odbyły się warsztaty kulinarne w klasach I-III na które zostały zaproszone Panie z Koło Gospodyń Poryte Jabłoń JABŁONECZKI p. Agata Szyszka oraz p. Anna Olasik. Podczas zajęć dzieci przypomniały sobie zasady zdrowego odżywiania oraz higieny podczas przygotowania posiłków. Uczniowie przygotowali koreczki ze świeżych warzyw, sera i wędliny oraz owocowe musy. Było bardzo miło, zdrowo i kolorowo.
Dziękujemy bardzo zaproszonym gościom za bezinteresowny udział w zajęciach, cenną lekcję zdrowego odżywiania oraz podarowane zdrowe upominki.
Podsumowaniem tygodnia zdrowia była akcja pod hasłem „My się zdrowo odżywiamy - pyszne śniadaniówki mamy”. Tego dnia uczniowie klas I-III i V-VIII przynieśli do szkoły bardzo zdrowe II śniadanie. Przypomnieliśmy jakie produkty powinny znajdować się codziennie w śniadaniówkach.
Uczniowie wykonali piękne plakaty przedstawiające propozycje i hasła promujące zdrowe odżywianie.
Bardzo dziękujemy rodzicom za zaangażowanie w przeprowadzeniu akcji zdrowego II śniadania.
AM