
Ciekawa lekcja w niezwykłym miejscu - wycieczka do Pułtuska.
Wycieczki szkolne należą do efektywnych i bardzo lubianych przez dzieci oraz młodzież zajęć procesu dydaktyczno - wychowawczego i odgrywają w tym procesie ogromną rolę. Pierwsza wycieczka zaplanowana do realizacji w bieżącym roku szkolnym w naszej szkole to wycieczka do Pułtuska, w której właśnie wzięliśmy udział.
16 października 2017 r. udaliśmy się autokarem do tego urokliwego mazowieckiego miasteczka. Najpierw, w promieniach jesiennego przedpołudniowego, słońca odbyliśmy spacer po najdłuższym brukowanym rynku w Europie wokół, którego przycupnęły zabytkowe kamieniczki z XVIII i XIX wieku, nadające temu miejscu niepowtarzalny urok. Na jednej z kamienic (Rynek 27) wisi tablica informująca, iż w latach 1854-1864 mieszkał w niej Wiktor Gomulicki (pseud. Fantazy – polski poeta, powieściopisarz, eseista. Jeden z najważniejszych twórców polskiego pozytywizmu). Kilka domów dalej stoi kamienica, w której gościł w roku 1806 sam Napoleon Bonaparte. Dzieci bardzo chętnie robiły sobie zdjęcia przy rzeźbie Krzysztofa Klenczona, kompozytora, wokalisty i gitarzysty muzyki rockowej, członka popularnego w latach 70 i 80 XX w. zespołu Czerwone Gitary, który urodził się właśnie w Pułtusku.
Jednak głównym punktem w programu wycieczki była wizyta w dawnym Zamku biskupim usytuowanym na brzegu Narwi. W murach zamku przebywali m.in.: król Zygmunt III Waza, król szwedzki Karol XII, carowie rosyjscy Aleksander I i Aleksander II. Obecnie znajduje tu się Dom Polonii.
W przepięknych wnętrzach zamku nasi uczniowie wzięli udział w nietypowej lekcji zatytułowanej "Gawęda o zachowaniu się przy stole" prowadzonej przez zamkową mistrzynię kelnerstwa.
Dzieci miały okazję zgłębić tajniki savoir-vivre-u. Dowiedziały się,
- jak siadać do stołu i jak się przy nim zachowywać,
- jak pić napoje,
- jak spożywać posiłki, np.: jak zjeść rybę podaną w całości, jak zjeść nożem i widelcem pomarańczę lub banana?
- jaka jest rola serwetki i jakie są sposoby jej składania,
- jak prawidłowo nakryć stół,
- jakie są kody ułożenia sztućców,
Częścią praktyczną warsztatów było spożycie specjalnie przygotowanego wykwintnego obiadu, który składał się z 4 dań specjalnie przygotowanych i podanych tak, by jedzący mogli zastosować jak najwięcej zasad omówionych na warsztatach. Nasi uczniowie podczas obiadu serwowanego w restauracji zamkowej mogli pochwalić się nabytymi umiejętnościami i przy okazji przekonać się jak wielka jest różnica między spożywaniem posiłku w domu , a restauracją.
Wszyscy bardzo się starali, a niektórzy zasłużyli na szczególne uznanie i pochwałę ze strony zamkowej mistrzyni kelnerstwa.