
Pyszna i pachnąca tradycja.
Święta Bożego Narodzenia to z pewnością najpiękniejsze święta na świecie, a grudzień, to dla wielu , miesiąc pachnący choinką i .... piernikami.
Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej. Receptura nie jest i nigdy nie była skomplikowana. Głównymi składnikami był miód, przyprawy korzenne, mąka, spirytus. Wyrobienie ciasta wymagało żmudnej i ciężkiej pracy, ze względu na jego gęstość i twardość.
Tradycję pieczenia pierników powinniśmy podtrzymywać nie tylko dla smaku, ale także dla dekoracji i zabawy – przede wszystkim dla dzieci. Dlatego uczniowie klasy III ze Szkoły Podstawowej w Porytem Jabłoni z wychowawczynią Katarzyną Szwajkowską i z mamami z Koła Gospodyń Wiejskich - Paniami: K. Chomką, A. Malinowską, A. Szyszką, J. Trzcińską - w poniedziałek (14 grudnia) podjęli sie wypieku tych pysznych słodkości.
Ze względu na potrzebny sprzęt, wszystko odbyło się w miejscowej remizie, która jest odpowiednio wyposażona i w pełni spełniła potrzeby małych cukierników. Było ciężko, bo przecież wyrabianie i wałkowanie piernikowego ciasta, to nie lada trud, ale za to dekoracja upieczonych ciasteczek, to wielka frajda. Wszyscy świetni się bawili, również mamy, jednak najprzyjemniejszym momentem będzie skosztowanie tych pysznych pierniczków.
Konsumpcja odbyła się następnego dnia w szkole. Pachnącymi ciasteczkami trzecioklasiści poczęstowali również nauczycieli oraz kolegów i koleżanki z klas młodszych.
Smacznego!
MM